17. godišnjica genocida u Srebrenici

Majke, sestre, djeca i prijatelji danas suzama ispraćaju najmilije

Prošlo je 17 godina od svirepog ubistva više od osam hiljada muškaraca – dječaka, očeva i djedova. Cijeli svijet je tada gledao stradanje Srebreničana. Danas, 11. jula. 2012. godine, ponovo svijet gleda prema Srebrenici. U Memorijalnom centru Potočari svoj smiraj će naći 520 žrtava, među kojima je i šest dječaka koji su imali samo 15 godina kada su ubijeni.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U gradu tuge danas je nekoliko desetaka hiljada ljudi. Majke, sestre i djeca suzama ispraćaju svoje najmilije, a počast srebreničkim žrtvama došli su odati ljudi iz brojnih gradova BiH, ali i inozemstva. U Srebrenicu su stiglu učesnici Marša mira, maratonci koji su trčali iz Vukovara, biciklisti i motoristi iz svih krajeva BiH… U Srebrenici su danas i brojni politički zvaničnici, no srećom, ove godine neće držati "političke" govore.

Smiraj u Memorijalnom centru Potočari do sada je našlo 5.137 žrtava, a danas će biti ukopano još 520 ubijenih.

Među njima su i dječaci Nijaz (Nusret) Hasanović, Suad (Suljo) Klempić, Emir (Ahmet) Mandžić, Adem (Fadil) Mekanić, Ahmed (Mesud) Pašić, Hajro (Rašid) Smajlović, koji su imali svega 15 godina kada su izgubili svoje nevine živote.

Među žrtvama su i tri žene, a najstarija među njima je Šaha Izmirlić koja je imala 94 godine, a ekshumirana je u Potočarima. Najmlađa je djevojka Alija Hodžić koja je imala 24 godine kada je ubijena.

Obilježavanje 17. godišnjice genocida počinje u 11 sati.

Nešto iza podneva, bit će klanjana zajednička dženaza. Vjerski obred će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić. U vjerskom dijelu programa, učestvovat će glavni rabin Jevrejske zajednice u SAD Artur Šnajer i jordanski princ Hasan bin Talal.

Organizatori su istakli da je sve spremno za obilježavanje godišnjice stradanja Srebreničana. Osigurane su cisterne s vodom, helikopterski tim Federalne uprave policije nadlijetat će trasu kretanja građana u pravcu Potočara i Srebrenice, a na osiguranju obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici angažovano je oko više od 1.500 policijskih službenika iz Federacije BiH.

Do sada je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za više od 6.700 ekshumiranih žrtava stradalih 1995. godine u Srebrenici, a još uvijek se traga za 1.500 nestalih osoba.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku kojom se 11. juli 2012. godine – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH

klix.ba

Komentariši